Ghana vytrápila Nemcov, pripísala si bod za remízu 2:2

22.06.2014 Celý región

Fortaleza 21. júna (TASR) - Reprezentanti Nemecka remizovali v sobotňajšom zápase G-skupiny na futbalových MS v Brazílii s Ghanou 2:2.

Favoriti sa v atraktívnom ofenzívnom stretnutí dostali do vedenia v 51. minúte zásluhou Götze, no Afričania dokázali za dvanásť minút otočiť na 2:1, keď sa presadili A. Ayew a Gyan. V 71. minúte upravil na konečných 2:2 Miroslav Klose, pre ktorého to bol už pätnásty gól na svetových šampionátoch a vyrovnal tak historický rekord kanonierov na MS Brazílčana Ronalda.

Ghana začala proti favoritovi aktívne a v 7. minúte si vypracovala prvú vážnejšiu šancu, no Gyan pálil zo šestnástky nad. Potom prišla séria pološancí Nemcov, ale tí sa proti pozornej obrane súpera nedokázali presadiť a ich strely končili buď mimo bránky, alebo boli zblokované. "Nationalelf" sa však nikam nehrnuli, sústredili sa na defenzívu a vyčkávali na svoje šance. Jedna z nich prišla v 21. minúte, keď sa na pravej strane uvoľnil Özil, prihral na hranicu malého vápna Müllerovi, ale toho dobre zblokoval Boye. V ďalších minútach sa na oboch stranách kopili nepresnosti. V 33. minúte sa do lopty oprel Muntari, ale Neuer výborne zasiahol, na druhej strane vysunul Özil Götzeho, no ten namieril len do náručia gólmana Daudu.

Gólostroj v druhom polčase

Druhý polčas otvorili lepšie Nemci, ktorí sa v 51. minúte dostali do vedenia. Müller našiel v šestnástke Götzeho, ktorému síce príliš nevyšla hlavička, ale od jeho kolena sa lopta dostala do siete - 1:1. Favorit však viedol iba tri minúty. Ghana dokázala ihneď odpovedať a v 63. minúte už dokonca viedla. Najprv sa po podobnej akcii, ako pri prvom góle presadil hlavou A. Ayew a v 63. minúte pridal druhý gól Afričanov Gyan, ktorý sa dostal k lopte po Lahmovej chybe a prestrelil Neuera. Atraktívny ofenzívny zápas pokračoval aj v ďalších minútach, obe mužstvá sa snažili tvoriť a chceli strhnúť stretnutie na svoju stranu. Nemeckému trénerovi Joachimovi Löwovi dokonale vyšlo striedanie v 69. minúte, keď do hry poslal skúseného stredného útočníka Kloseho a ten po necelých dvoch minútach na ihrisku vyrovnal na 1:1, keď po rohu usmernil do siete hlavičku Höwedesa. V závere si obe mužstvá vypracovali niekoľko dobrých šancí, ale gól už nepadol.

.
G-skupina, 2. kolo:

Nemecko - Ghana 2:2 (0:0)

Góly: 51. Götze, 71. Klose - 54. A. Ayew, 63. Gyan, ŽK: Muntari, Rozhodovali: Ricci - De Carvalho, Van Gasse (všetci Bra.), 59.621 divákov

Zostavy:
Nemecko: Neuer - Boateng (46. Mustafi), Mertesacker, Hummels, Höwedes - Khedira (70. Schweinsteiger), Lahm, Kroos - Özil, Müller, Götze (69. Klose)
Ghana: Dauda - Afful, Boye, Mensah, Asamoah - Rabiu (78. Badu), Muntari - Atsu (73. Wakaso), Boateng (52. J. Ayew), A. Ayew - Gyan

Hlasy po zápase:
Joachim Löw, tréner Nemecka: "Bol to otvorený zápas, ktorý mal neskutočné tempo. Hráči do toho dali všetko a sú vyčerpaní. Mužstvo ukázalo dobrú morálku, keď dokázalo vyrovnať. Naša pozícia sa nezmenila, najbližší zápas chceme vyhrať a chceme zostať na čele tabuľky."

Philipp Lahm, kapitán Nemecka: "Bolo to vysiľujúcich 90 minút. Od začiatku sme neboli takí agresívni, ako by sme mali byť a proti takýmto súperom potom máte problémy. Nemôžeme byť spokojní."

Miroslav Klose, útočník a strelec vyrovnávajúceho gólu: "20 zápasov a 15 gólov, to nie je zlé. Ale dôležité je, aby sme hrali dobre proti USA."

Sami Khedira, stredopoliar Nemecka: "Z taktického hľadiska sme nesplnili to, čo sme chceli hrať. Celkovo to nebolo dobré, spravili sme málo, ale stále máme všetko vo vlastných rukách a na to sa musíme koncentrovať."

Kwesi Appiah, tréner Ghany: "Nebude ľahké sa kvalifikovať. Dnes to bol veľmi dobrý a bojovný zápas. Nemecko je jeden z najlepších tímov na svete a bolo ťažké hrať proti nim. Mali sme nejaké šance, ale keď ich nepremeníme, máme problémy."

tabuľka:
1. Nemecko 2 1 1 0 6:2 4
2. USA 1 1 0 0 2:1 3
3. Ghana 2 0 1 1 3:4 1
4. Portugalsko 1 0 0 1 0:4 0
 

Vyberte región